2 Eylül 2009 Çarşamba

Dekan Acar’dan gazeteci Karadeli’ye: Temele bir taş koymadığın gibi, tekerin önüne taş koyuyorsun

Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Acar, medikal malzemeler satan Yeni Ufuk gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Muammer Karadeli’nin, tıbbî malzeme alımı ihalesinde, 228 bin Liraya temin edilebilecek malzemeler için 891 bin 575 TL fiyat çıkardığını belirterek, kamu yararını gözettikleri için ihaleyi iptal ettiklerini söyledi.

Gazeteci Karadeli’nin, ihaleyle ilgili olarak Yeni Ufuk gazetesindeki köşesinde yayınladığı kendisine yönelik iddialarını “kuyruklu iftira” diye nitelendiren Prof. Acar, “Biz göz yumsaydık ve sen ihaleyi 600 milyar Lira fazlasına alsaydın hiç mi vicdanın sızlamayacaktı?” diye sordu. Muammer Karadeli’nin zeyilname’yi almayarak, ihalenin 3 gün gecikmesine sebep olduğunu ileri süren Acar, “Belki de Muammer Karadeli yüzünden, hastanenin teslim tarihi gecikecek” dedi. Prof. Acar, Karadeli’ye, “Temele bir taş koymadığın gibi, tekerin önüne taş koyuyorsun” suçlamasında bulundu.

Dekan Acar, Yeni Ufuk gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Muammer Karadeli aleyhine Cumhuriyet Savcılığı’na ikinci defa suç duyurusunda bulunduğunu da belirterek, tazminat davalarını kazanması hâlinde, bu parayı da Yozgatlılar için harcayacağını söyledi.

Gazeteci Muammer Karadeli için “Bir kötü iftira daha atarsa, aynı şekilde tekrar cevaplarım” diyen Acar, kendisi bu makamda olduğu sürece, rakamları ‘asla ve asla’ Karadeli’nin istediği seviyeye çıkartmayacağını kaydetti.

Dekandan ikinci basın toplantısı

Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Acar, bu gün bir kere daha basın toplantısı düzenleyerek, Yeni Ufuk gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Muammer Karadeli’nin, Tıp Fakültesi Hastanesi’ne tıbbî malzeme alımı ihalesi konusunda kendisine yönelik iddialarına cevap verdi.

Teknik bilgileri kendisine ulaştırdığımızın belgesi var

Karadeli’nin iddialarını “iftira” olarak niteleyen Prof. Acar, Karadeli’nin, “ihaleye katılabilmek için gerekli teknik bilgileri ihtiva eden dokümanların ihaleden önce kendilerine verilmediği” şeklindeki iddiasını cevapladı. Bu iddianın doğru olmadığını belirten Prof. Acar, sözkonusu dokümanların Karadeli’nin firmasına teslim edildiğine dair ‘alındı’ belgesini gösterdi. Prof. Acar, “Yani, ihaleye katılmadan önce, istediği bütün teknik bilgileri makbuz karşılığında almıştır” dedi.

Teknik hazırlığı Doç. Dr. Fevzi Polat yaptı

Muammer Karadeli’nin ikinci iddiasının, ‘uzmanlara yaptırması gereken fiyat tesbiti gibi teknik çalışmaların kendisi tarafından yapıldığı’ iddiası olduğunu ifade eden Acar, “Bu da kocaman bir iftiradır” dedi. Çalışma hayatında uzmanlığa saygı gösteren birisi olduğunu ve ihalenin hazırlık aşamasında, biyokimya uzmanı olan Doç. Dr. Fevzi Polat’a çok ciddi bir hazırlık yaptırdığını belirten Prof. Acar, kendi talimatı ile Doç. Polat’ın yaptığı teknik şartname ve yaklaşık maliyet gibi hazırlıkların dokümanını gösterdi. Prof. Acar, “Bu çalışmaları doktor arkadaşım, tabii ki Yozgat’taki firmalara, yani Muammer Bey’in firmasına öncelik vererek yapmış. Bir başka anlamda, Muammer Beyin firmasının yetkilileriyle görüşerek, hem bu yaklaşık maliyet hem de teknik şartname hazırlanmış” dedi.

228 bin Liralık malzemeye 891 bin Lira fiyat çıkarılmış

Belirlenen ve 11 Mayıs’ta kendisine sunulan yaklaşık maliyetin 891 bin 575 TL olduğunu belirten Prof. Acar, hem daha önceki birtakım olaylardan dolayı bu firmaya güvenmedikleri için, hem de fiyatın çok yüksek olması sebebiyle bizzat kendisinin ‘başka firmalardan analiz yaptığını’ söyledi. Acar, bu çalışmalar sonucunda 891 bin 575 TL maliyet çıkarılan aynı ürünlerin 228 bin TL’ye temin edilebileceği sonucuna vardıklarını belirterek, “Biz bu yaklaşık maliyetle ihaleye çıktık” dedi.

Karadeli’nin firması, yaklaşık bedelin 2 katı fiyat verdi

Prof. Acar, “Firmalardan maalesef katılan olmadı. Bunda bu arkadaşımızın rolü oldu mu olmadı mı, bilemiyorum. İftira atmayayım; ama bir tek bu arkadaşımız teklif verdi. Verdiği teklif de, bu yaklaşık bedelin tam 2 katı. Böyle olunca da, tabii biz yasal olarak, zorunlu olarak, ihaleyi iptal ettik. Bundan sonra açacağımız ihalede de daha çok firmanın katılımını sağlayıp, kamu yararı açısından, bu abartılı olarak hazırlanmış 890’lı rakamlara asla ulaşmadan, uygun rakamla, kamu yararı doğrultusunda bu malzemeleri bir dahaki ihaleye çıkacağız. Bu da üçüncü bir iftirasıydı” diye konuştu.

İhale karşılığı oğlumu işe soktuğum iftira

Prof. Acar, gazeteci Muammer Karadeli’nin “kuyruklu iftiralarından birisi” diye nitelendirdiği bir başka iddiasını da cevapladı.

Prof, Acar, gazeteci Karadeli’nin, “Kendisinin ihale sürecinde bir firmayla görüşüp, imkânlarını ve yetkilerini kullanarak, ihale ve şartname karşılığı, oğlunu sözkonusu firmada işe soktuğu” şeklindeki iddiasını hatırlattıktan sonra, Karadeli’ye şöyle seslendi:

“Bre vicdansız, her şeyden önce, ihaleye bir tek sen katıldın. Başka firma yok. Bu nasıl kuyruklu yalan! Bir… İki; benim oğlum, gördüğünüz belgede olduğu gibi, Zeki Acar, Kimya Mühendisidir, Ankara’da OSTİM’de bir galvaniz firmasında çalışmaktadır. Hiç alâkasız bir firma. Bu firma, ne benle bu konuda konuşmuştur, ne de böyle bir ihaleye girmiştir. Medikalle alâkası yok. İşte de belgesi. Firmanın uğraştığı alanlar da arkasında.

Karadeli yüzünden ihale 3 gün ertelendi

Yani, bu iftirayı atarken hiç mi vicdanın sızlamadı Muammer Karadeli? Niye iftira atıyorsun? Yani şimdi senin ekmeğine taş koyduk diye mi? Yani, 891 bin 575 Lira’yı kabul etmedik diye mi? Niye ona buna söyleyerek bu rakamlara ulaşmaya çalışıyorsun? Farzedin ki, bu rakamlara hepimiz göz yumduk, gözümüzden kaçtı, ihaleye çıktık ve bu rakamdan sen bu ihaleyi aldın, 600 milyar Lira fazlasına; hiç mi vicdanın sızlamayacaktı? Sen Yozgat’ı düşünüyorsan düşük teklif vereceksin, bir. Bizi destekleyeceksin; kamuyu seven, vatandaşı seven, Yozgat’a hizmet edenleri destekleyeceksin, iki. İhaleyi engellemeyeceksin, üç. Türkiye Cumhuriyeti’nde bu ihaleye katılan tüm firmalardan sadece ve sadece Yozgat’ta yaşayan, Yozgat’ın ekmeğini yiyen Muammer Karadeli’nin firması nedeniyle ihale 3 gün ertelendi. Belgeleri yukarıda. Zeyilname’yi almadı, bilerek almadı, 3 gün ertelendi. Şimdi hâlâ uğraşıyor.”

Karadeli yüzünden hastanenin teslim tarihi gecikebilir

Hastanenin elektrik tesisatını yaptırabilmek için fellik fellik firma aradığını belirten Prof. Acar, bu mesele yüzünden bu gün o konuyla uğraşamadığını söyledi. ‘Muammer Karadeli yüzünden, belki de hastanenin teslim tarihi gecikecek’ diyen ve sinirlerinin alt üst olduğunu dile getiren Prof. Acar, “Yozgatlıya bunu yapmaya hakkın var mı? Şurası 2 gün önce açılsa, mutlu olmaz mısın?” diye sordu. Prof. Acar, “Ama eminim ki, ihaleyi şu rakamla alsaydın, ben buna rıza gösterseydim, en çok o zaman mutlu olacaktın. Yozgat’a hizmet etmek, hizmet edenlerin önünü açmak sana mutluluk verici değil. Bunun aksi bir şey söyleyebileceksen, gel yanıma söyle. Bakın, basın mensubu arkadaşlarımın önünde hepsini tek tek gösteriyorum” diye konuştu. Prof. Acar, Muammer Karadeli’ye şöyle seslendi:

Temele taş koymadın, tekere taş koyuyorsun

“Sonra sen ne yapmışsın bugüne kadar, para kazanmak dışında? Bak ben 3 aydır buradayım ve yaptığım şeyler ortada. Hepsini tek tek açıkladım. Yani, Yozgat için bir şey yapmadığın gibi, temele bir taş koymadığın gibi, tekerin önüne taş koyuyorsun. Bu yaptığın asla kamu yararına değil ve vicdanının sızlaması lâzım.”

‘Bu sefer yayınlayın’ ricası

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Acar, basın toplantısının sonunda, muhabirlerden bir de ricada bulundu. Daha önceki basın toplantısında söylediklerinin ihale ile ilgili olan kısımlarının yayınlanmadığını hatırlatan Acar, açıklamalarının bu kez yayınlanması ricasında bulundu. Prof. Acar, “Bu Yozgat’ın yararına, bu kamu yararına. Söylediklerimde hiçbir hakaret yok, tamamı belge” dedi.

Tazminat parasını da Yozgatlılar için harcayacağım

Dekan Acar, Yeni Ufuk gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Muammer Karadeli aleyhine Cumhuriyet Savcılığı’na ikinci defa suç duyurusunda bulunduğunu da belirterek, tazminat davalarını kazanması hâlinde, bu parayı da Yozgatlılar için harcayacağını söyledi.

Rakamları Karadeli’nin istediği seviyeye çıkartmayacağım

Gazeteci Muammer Karadeli için “Bir kötü iftira daha atarsa, aynı şekilde tekrar cevaplarım” diyen Acar, kendisi bu makamda olduğu sürece, rakamları ‘asla ve asla’ Karadeli’nin istediği seviyeye çıkartmayacağını kaydetti.

Hiç yorum yok: