4 Aralık 2009 Cuma

Haberin başlığına mı inanlım, içeriğine mi?

Haber–İnceleme / Sürur Öztürk

Yozgat Haber gazetesinin, “Yozgat fakirleşiyor” başlığıyla manşetten yayınladığı haberin içeriğinde verilen rakamlar, Yozgat’ın fakirleştiğini değil, tersine zenginleştiğini gösteriyor. Ya rakamlar yanlış, ya da haberin başlığı… Acaba hangisi?

Yozgat’ta günlük olarak yayınlanan “Yozgat Haber” gazetesi, 4 Aralık Cuma günü, “Yozgat fakirleşiyor” başlıklı bir ekonomi haberi yayınladı. Ancak, manşetten yayınlanan haberin başlığı ile haberde verilen bazı rakamlar, birbiri ile çelişiyor. Hangi kurum ya da kuruluştan alındığı belirtilmeyen rakamlar, haberin başlığının aksine, Yozgat’ın fakirleştiğini değil zenginleştiğini gösteriyor.

Rakamlar, haberin başlığını yalanlıyor

Haberde, Yozgat’ın yoksulluk oranının 2008 yılında yüzde 17.79’dan yüzde 17.11’e düştüğü belirtiliyor. Bu rakamlara göre, yoksulluk oranı azalmış; yani Yozgat, eskiye oranla zenginleşmiş…

Haberin “Kırsalda yoksulluk artıyor” ara başlığı altında verilen rakamlar da, kırsalda yoksulluğun artmadığını, tersine azaldığını gösteriyor. Çünkü habere göre; “kırsal yerleşim yerlerinde yaşayanlarda 2007 yılında yüzde 34.80 olan yoksulluk oranı 2008 yılında yüzde 34.62’ye, kentsel yerlerde yaşayanların yoksulluk oranı da yüzde 10.36’dan yüzde 9.38’e düştü.”

Bu rakamlara göre de yoksulluk artmamış, tersine azalmış olarak gözüküyor.

Bu haberi okuyunca, ister istemez kafam karıştı.

Haberin başlığına mı inanalım, içeriğine mi?

Yozgat’ın yoksul bir şehir olduğundan hiç şüphem yok. Yozgat’ın yoksulluğunu zaten bütün Yozgatlılar da bizzat yaşayarak biliyor. Fakat Yozgat Haber’in, manşetten yayınladığı haberin başlığında “Yozgat fakirleşiyor” deyip, haberin içeriğinde ise Yozgat’ın zenginleştiğini gösteren rakamlar yayınlamasının ne anlama geldiğini doğrusu anlayabilmiş değilim.

Gazetenin verdiği rakamlara göre, Yozgat’ın yoksulluk oranı az da olsa düşmüş, yani Yozgat, az da olsa zenginleşmiş. O halde, Yozgat Haber gazetesi bu haberi neden “Yozgat fakirleşiyor” başlığıyla, üstelik de manşetten yayınladı?

Rakamların hangi kaynaktan alındığı haberde belirtilmiş olsaydı, belki rakamları kontrol etme imkânımız da olurdu; ama ne yazık ki haberde kaynak da gösterilmemiş.

Haberin ara başlıklarından birisi, “Rakamlar yalan söylemez” şeklinde. Rakamlar yalan söylemez ise, o halde yalan söyleyen kim?

Haberin editörünün kim olduğunu bilmiyorum; ama hangi meslektaşımsa, bu konuda bir açıklama yapsa da, bu çelişkili ve tuhaf durum netliğe kavuşsa.

Hiç yorum yok: