5 Şubat 2009 Perşembe

Yozgat gazetesi, kompleks taşımadığını gösterdi

Yozgat medyası, çok zarurî bir sebep olmadığı müddetçe, birbirinden iktibas yapıp, birbirinin ismini kullanmıyor. Bir gazetenin adının bir başka gazetenin sütunlarında kullanıldığına genellikle sadece “kavga” dönemlerinde rastlanıyor. Oysa, kaynak gösterilerek yapılan “iktibas”lar, haberin yaygınlaşmasına katkıda bulunuyor. Bunun yanı sıra, iktibas yapan gazetenin, haberin üzerine birkaç tuğla daha koyarak eksik taraflarını tamamlaması, haberin gelişmesini ve büyümesini de sağlıyor. Yozgat medyasında pek görülmeyen bu yöntem, “Yozgat” gazetesi tarafından uygulanarak, önemli bir adım atılmış oldu.

Yozgat gazetesi, Şefaatli Belediye Başkanı Fahrettin İbiş’in doğalgaz çalışmaları hakkında Sürmeli gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mustafa Sitembölükbaşı’ya yaptığı açıklamalara dair haberi, Sürmeli gazetesinin ismini de belirterek yayınladı.

Yozgat gazetesi, kaynak göstererek iktibas ettiği haberdeki “Yozgat’ın Şefaatli ilçesi Belediye Başkanı Fahrettin İbiş, yılan hikâyesine dönen doğalgaz mücadelesini, Sürmeli gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mustafa Sitembölükbaşı’ya anlattı” ifadesini web sitesinde aynen kullandı.

Yozgat gazetesi böylece, Yozgat medyasında pek rastlanmayan “bir başka gazetenin adına atıfta bulunma” yolunu da açmış oldu.

Yozgat’taki mahallî gazetelerin birbirlerinin haberlerine atıfta bulunarak sayfalarına taşımalarının, Yozgat’taki gazeteciliğin gelişmesine katkı sağlayacağı belirtiliyor.

Ulusal basın bunu her gün yapıyor

Ulusal çaptaki gazeteler de sık sık diğer gazetelerin önemli buldukları haberlerini kaynak gösterip iktibas ederek, kendi okuyucu kitlesine de taşıyorlar. Bir başka gazetenin haberini -kaynak göstererek- kendi sayfalarına taşıyan ulusal gazeteler, çoğu zaman habere kendi elde ettikleri bilgileri de ilâve ederek, haberin gelişip zenginleşmesini sağlıyorlar. Bu şekilde her gazetenin birkaç tuğla eklediği bir haber, kısa süre içinde ayrıntılı, zengin içerikli bir habere dönüşüyor. Bu da, haberciliğin ve gazeteciliğin gelişmesine katkı sağlıyor.

Yozgat’ta ise mahallî basın bu tür paslaşmalara pek rağbet etmiyor. Bu yönteme başvurulmayışının en önemli sebebinin, gazeteler arasındaki rekabet olduğu belirtilirken, aslında meslekî rekabetin buna engel olmadığına da dikkat çekiliyor. Yozgat medyasının, birbiriyle işbirliği yaparak da rekabet edebileceğinin altı çiziliyor.

Hiç yorum yok: